Sue Bolton

Something about fashion labelling – Sue Bolton

Zellik – 19 april 2017

Onder de rook van Brussel bezocht ik het event ‘Something about labelling’, georganiseerd door Creamoda. In het Belgium Fashion House in Zellik lag de focus op onduidelijkheden die vandaag de dag leven als het gaat om labelling en etikettering van producten. Naast het doorprikken van een aantal ‘mythes’ werd ingegaan op de bestaande wetgeving en hoe die in de praktijk uitpakt.

Hoofdspreker was Sue Bolton, voorzitter van de International Standards Organisation
ISO TC38 SC1. Deze Britse is een autoriteit op de internationale kledingmarkt en heeft ruim veertig jaar fashion-ervaring, met focus op kwaliteit. Op uiterst boeiende wijze trakteerde zij de ruim zestig aanwezigen op een uiteenzetting van alle belangrijke facetten die betrekking hebben op de labelling van kleding (waaronder: confectie, workwear, kinderkleding), sokken en schoenen. Ze behandelde de relevante Europese regelgeving en liet tevens de internationale labelling voor wasvoorschriften aan bod komen. Na afloop was er gelegenheid tot het stellen van vragen, die stuk voor stuk moeiteloos werden beantwoord op detailniveau.

Jo van Landeghem van Creamoda vulde het verhaal uitstekend aan door relevante onderwerpen te benoemen en kritische vragen te stellen. Hij is Quality, Safety & Sustainability Officer bij de beroepsorganisatie en maakt daarnaast onder andere deel uit van een werkgroep die de ontwikkelingen volgt op het gebied van ‘smart clothing’: kleding die gebruik maakt van biometrische gegevens. Hoewel de focus van het event ‘Something about labelling’ lag op de hedendaagse situatie werd duidelijk dat de ‘werelden’ van kleding en elektronica steeds verder zullen samenkomen, als gevolg van innovaties. Iets dat ongetwijfeld van invloed zal zijn op de labelling in de nabije toekomst.

Het was al met al een inspirerende kennis-sessie en een bijzonder geslaagd event.